Choď na obsah Choď na menu
 


ABOUT

 

 

 

 

Lucia Fabová reprezentuje mladú generáciu vizuálnych umelcov na Slovensku. Výrazná experimentálna maliarka ukončila štúdium v ateliéri súčasnej maľby u českého umelca prof. Františka Hodonského na Akadémii umení v Banskej Bystrici (Slovensko).Časť bakalárskeho štúdia študovala na Accademia di Belle Arti v meste Lecce (Taliansko) súčasne v ateliéri maľby a grafiky. A počas magisterského štúdia absolvovala študijno-pracovnú stáţ v Galeria de Maika Sanchez vo Valencii, Španielsko. V roku 2022 sa stala finalistkou medzinárodnej maliarskej súťaže Ceny Strabag Art Award vo Viedni. Predtým v 2018 finalistkou súťaže Maľba roka(Slovensko) kde dielo ostalo ako súčasť súkromnej zbierky v Nedbalka gallery (BA). 2008 cena - Arte gráfica. Od 2017 je Fabová súčasťou publikácie Zbierkový katalóg významných súčasných umelcov, ktorý vydala Galéria M.A. Bazovského v Trenčíne.
Jej tvorba vychádza zo záujmu o človeka ako živej tekutej hmoty a psychologického výskumu (odkaz na projektívno asociatívnu metódu psychológa H.Rorschacha) o tvarovateľnosti ľudského potenciálu- fyzického aj mentálneho.
Fabová experimentuje s textilnými materiálmi a štruktúrami v abstraktnej polohe. Vizuálnymi princípmi vo výtvarnom procese sú hra so svetlom. Autorka špecificky modeluje hmotu a organický motív, vytvára pôsobivé dynamické barokové kompozície. Maľba je v podobe autorskej techniky – rag painting, maľba recyklovanými handrami .Typické krčenie, deformovanie a tvarovanie prepája aj do sklenených objektov a zlata.
Samostatné výstavy prezentovala na Slovensku( Magna Gallery,Piešťany/ galéria Artotéka /Bratislava, Galéria MKS Bratislava/ Banská Bystrica/ Vlna Gallery, Trenčín / Galéria Foyer , Nitra/ Art Centrum, Zvolen / Múzeum SNP, Banská Bystrica / FX Galéria, Banská Bystrica , Koniareň Galéria, Trebišov, v Čechách-( Planá nad Lužnicí/ Galerie Vltavín, Praha) , v Taliansku (Urban Showroom, Bologna) a Španielsku( Museo Internacional, Lanzarote, Kanárske ostrovy). Kolektívne výstavy: Buharsko( Bratsigovo museum, Plovdiv) Taliansko (Centro Arte Moderna, Trieste), Rusko(Institute of Contemporary Art, Moskva) a Slovinsko( Cultural Center, Koper), Slovensko, Česká Republika( Trutnov, Galerie Vltavín, Praha). Aktívne navštevuje medzinárodné residencie a sympóziá.